Rugemaskine

Min første hjemmelavede rugemaskine i starten af 80´erne, var en trækasse isoleret indvendigt med flamingo. I bunden var en lerbakke med et stavvarmelegeme (15 watt) med indbygget termostat (bruges normalt til akvarier), og varmelegemet var dækket af 4-5 cm sand. Desuden også en lille skål med vand.

Midt i rugemaskinen var der så en tremmehylde, hvor æggene lå i den obligatoriske urtepotte med en blanding af sand, grus og sphagnum. Temperaturen svingede mellem 27 °C og 30 °C, og luftfugtigheden var ca. 80%. Lidt ustabil og klodset, men den kunne bruges, og jeg fik da klækket de første 15-20 skildpaddeunger i denne rugemaskine.

De første græske landskildpadde unger (Testudo hermanni boettgeri) klækkede i 1984 i min hjemmelavede rugemaskine!

Den næste rugemaskine blev lavet i samarbejde med en arbejdskollega, som var elektronikmekaniker. Et plasticakvarium på ca. 25 liter. I bunden var der en varmeplade (lignende mest af alt en printplade) med indbygget termostat. Oven på nævnte varmeplade et lag sand på 4-6 cm, hvor æggene blev lagt.

En lille skål med vand og et låg til at regulere luftfugtigheden. Uden på rugemaskinen sad der en boks med elektronikken i, en tænd- og slukknap og en knap til skrue op eller ned for temperaturen samt en indikator for, hvornår varmen var tændt.

Selve varmepladen og elektronikken var på 12 volt, da hele rugemaskinen er tilsluttet en transformer. Temperaturen var ret konstant i disse rugemaskiner med et udsving på mindre end 1º C. De første rugemaskiner jeg fik lavet, var desværre ikke helt fejlfrie, idet termostaten og ledningerne til varmeelementet blev defekte på grund af vekselstrømmen og den fugtighed der opstod på alle lodninger, som til sidst brændte over p.g.a. ir.

Senere blev alle samlinger, ledninger og termostater m.m. lukket inde i epoxy, så det var helt luft- og vandtæt. Samtidigt blev al elektronikken lavet om til jævnstrøm. Dette var uheldigvis ikke nok idet et kuld på 16 leopardskildpaddeæg “kogt” ihjel, fordi temperaturen var steget til 50º C. Surt show!

Denne type hjemmelavede rugemaskine måtte også kasseres!

På dette tidspunkt var det kommet færdigfremstillet rugemaskiner beregnet til krybdyr i handlen til en fornuftig penge. Jeg købte en af disse færdiglavet rugemaskine af typen »Fladruger«. Modellen er en Hatchmaker fra firmaet Brinsea. Jeg har kun haft stor succes med denne type og siden har jeg købt en mere og der har aldrig været problemer med dem, også efter 15 års brug og jeg kan kun varmt anbefale denne slags.

Model “Fladruger” Hatchmarker fra Brinsea.

I dag er der flere modeller og typer af rugemaskiner beregnet til krybdyr.

Som årene gik måtte jeg have 2 rugemaskiner, men til sidst var det heller ikke nok, da bakkerne med æg skulle på i flere lag.

Jeg købte et gammelt svaleskab med glaslåge og byggede det om til en rugemaskine, med varmekabler, termostat, en lille  blæser, lys osv.

Denne har jeg brugt siden 2012 og den virker upåklagelig.

Ombygget svaleskab 160 cm højt.I dag har jeg dog sat solfilm på glaslågen. Normalt er lyset slukket inde i rugemaskinen. Temperaturen 28 - 32 °C Luftfugtigheden 65-80 %

Når æggene første er lagt i rugemaskinen, skal man ikke røre dem eller flytte rundt med dem, fordi celledelingen starter efter nogle dage.

Man kan også lave sin egen rugemaskine for en billig penge. Et lille 20 – 40 liters akvarium med en mursten i bunden. Vand flydes i til murstenen næste er dækket og en akvarium varmestok i vandet. Ovenpå mursten, sættes en ganske alm. uglaseret urtepotte, som fyldes ¾ op med en jord/grus/sand blanding. Oven på urtepotte lægges et lille stykke glas på skrå, så kondensvand ikke drypper ned på æggene.

Oven på selve akvariet lægges dækglas, for at holde på varme og fugtighed. Vand temperaturen er uinteressant, men et termometer ved æggene kan ikke undværes.

Disse ting kan som regel købes billigt på bl.a. loppemarkeder.

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved