Hold af unger

Frilandshold, hvilket er det bedste.

Unger skal udendørs, også når vejret er “dårligt”.Europæiske landskildpadder har rigtig godt af at opholde sig udendørs i sommer halvåret pga. sollyset.

Man skal lige være opmærksom på faren for katte, gnavere eller fugle. Man bør lægge en eller anden form for et net over. Selv bruger jeg noget kraftigt violer net.

Når man et frilandsanlæg for voksne dyr, skal man naturligvis ikke sætte de nyudklækkede skildpaddeunger sammen med de voksne. Ikke fordi de voksne vil gøre ungerne noget ondt, men de risikere af komme i klemme eller blive mast af de voksne. Desuden kan de små unger have svært ved at komme til foderet.

Vær opmærksom på at skildpadder faktisk kan være lidt adrætte.

Bredrandet landskildpadde unge (Testudo marginata) på vej ud af anlægget!

I det ene hjørne af skildpaddegården har jeg lavet en miniskildpaddegård, opbygget på samme måde som selve den store skildpaddegård. Beplantningen i minigården består af lidt ukrudt og husløg m.m., som ungerne kan gemme sig under.

Over minigården ligger der net, der er lidt kraftigere end volierenet. Dette er for at beskytte ungerne mod katte eller lidt større fugle, som sagtens kunne tage en skildpaddeunge. Mus og rotter er jeg vist forskånet for; jeg har i hvert fald aldrig hørt eller set nogle.

Desuden ligger der også en plexiglasplade over 3/4 del af minigården, idet det virker som en mistbænk på de dage, hvor vejret er knapt så godt.

Da muren også her er ca. 35 cm høj, er bunden hos de små unger hævet med 25 cm stabilgrus, lecanødder, akvariegrus og lidt havejord, da de ellers aldrig ville få sollys. Dvs. at de har en lodret mur på 10 cm, hvilket ikke er nok. Skildpaddeunger har en fantastisk evne til at bryde ud, så en lodret mur på 15- 20 cm er mere sikkert.

Her er brugt en halv urtepotte som skjul som skjul og kraftigt violer net for beskyttelse for rovdyr.

Man skal altid sørge for landskildpadder kan finde en sove/skjuleplads. En halv urtepotte med lidt tørrede blade, finde de fleste landskildpadder som et hit og der kan blive ”kamp” om aftenen, når de skal til af finde et sted at sove.

Jeg har lavet flere mindre anlæg til skildpadder unger og som altid, med et skjul, vand- og mad skål.

Jeg har erfaret at det giver en god effekt at male nettet sort, som her hvor det kun er den venstre del.

Det er “nemmere” at se igennem sort net!

Terrariehold af ungdyr.

I al den litteratur jeg har læst står der, at skildpaddeunger bør have det varmt og tørt, hvilket jeg også har haft til mine unger tidligere.

Hos ungerne har jeg i terrariets kølige del (modsat af hvor varmelampen befinder sig) er der temmelig fugtig.

I dag bruger jeg Humus som er fiber fra kokos, hvilket er super godt til skildpaddeunger, da det holder på fugtigheden og ikke lugter. Humus, i daglig tale “Terrarien Humus” er det lag der sidder uden på selve kokosnødden, som er granuleret. Det købes i pakker som er hårdt komprimeret og skal opløses i vand. Efter endt opløsning kan det lægges i terrariet og efter nogle tid bliver det tørt igen. Hvis det er for tørt tilsætter man bare lidt vand, så det har den rette fugtighed. Når Humus´en er blevet for gammelt og brugt bruger jeg det i potteplanterne eller i haven.

Dette er bl.a. med til at ungerne udvikler en pænt glat skjold.

Nyudklækkede skildpadder skal have en normal stue lufttemperatur. Under varmelampen skal de have ca. 35-40 grader celsius. Ligeledes er det meget vigtigt med UV lys. Fuldstændigt ligesom voksne landskildpadder.

Husk at bundlaget til små unger være fugtigt i de første par leveår. Ikke vådt som i et regnskovs terrarium, hvor fugten løber ad ruderne, men bundlaget bør være fugtigt en den ene ende af terrariet.

Selv bruger jeg lysstofrør Osram Biolux L72 og Phillips Daylight TLD 86, samt minirør Radium Ralutec 9W/78, G23, alle med uv-lys, men der er de senere par år kommet en masse nye typer rør/pære på markedet og det kan være lidt svært at finde ud.

Se mere om dette under Lys & varme

Jeg har kun god erfaring med Humus / Coco-Ground eller ligende produkter som bundlag, det støver ikke meget og kan nemt holdes fugtigt.

Terrariet for de unge dyr kan indrettes, ligesom det er for de større dyr.

Små skildpadder skal holdes adskilt fra de store, så de ikke bliver trampet ned.

Til skildpaddeungerne har jeg lavet 6 terrarier uden top/låg, som står i et reol system, og skildpadderne bliver inddelt efter størrelse, således at nyklækkede unger ikke bliver mast af større søskende.

Alle terrarierne er 65 x 30 cm i grundflade og en højde på 20 cm, og de er lavet i 6 mm glas. Man skal passe på, at højden ikke bliver for stor ligesom et almindeligt standardakvarium, fordi luftcirkulationen kan blive for lav med den næsten stillestående luft.

Desuden er det også besværligt at komme til, hvis højden en for stor. Højden må heller ikke være for lav, så skildpadderne kan kravle oven på hinanden og dermed komme ud over kanten. Man skal også passe på træk, for det kan ingen skildpadder under nogle omstændigheder tåle.

Under varmelampen (25 watt minispotpære) ligger en flad sort skifersten og her er temperaturen 40-42º C. Varmelampen er kun tændt om dagen fra ca. kl. 7.30 til kl. 19.00, da temperaturen også falder i naturen om natten. 

Der er ikke bundvarme hos ungerne, da de meget hurtigt bliver gennemvarme pga. deres lille kropsmasse.

En lille plastunderskål til urtepotter (diameter 8 cm) bliver brugt til drikkevand, hvilket fungerer fint og skildpadderne ”bader” der også en gang imellem eller bruger det til toilet, så vandet bliver ofte skiftet et par gange om dagen.

Føden til ungerne er det samme som til de voksne, ukrudt ukrudt og mere ukrudt.

Ungerne har ligesom de voksne altid en sepiaskal.

Se mere om dette under Foder

Græske landskildpaddeunger (Testudo hermanni boettgeri)er igang med at “gnave” i en sepia skal som jeg har brækket i mindre stykker.

Pletterne på rygskjoldet er neglelak (kan fjernes med neglelakfjerner) og det er for at kende forskel på ungerne.

I starten brugte jeg »kvajeblæk« således at ungerne blev nummeret, men det skallede ret hurtigt af, så nu bliver ungerne mærket med neglelak. Jeg skulle derfor bruge 10 forskellige farver af neglelak lige fra rød, blå, gul, neongrøn, sort, grøn, orange osv. Det kan godt være at ekspedienten skævede en ekstra gang da jeg fortalte, hvad jeg skulle bruge alle disse farvestrålende neglelakker til og jeg følte en vis overbærenhed for dårlige undskyldninger da jeg forlod butikken!

24 oktober 2023


Så er 6 græske landskildpadde unger (Testudo hermanni boettgeri) fra sommeren 2022 kommet indendørs, da de skal videre til ny madslave i Finland. Her får de hjertesalat med vitaminpulver.


Alle de andre europæiske landskildpadder er stadig i haven og er så småt ved at være klar til vinterhi.

Enkelte af mine skildpaddeunger er døde, fordi de ved et uheld har ligget på ryggen under varmelampen og er »kogt« ihjel. Flere har jeg fået vendt om på ret køl, men hvis de har ligget der nogen tid, har de taget skade og er døde et par dage senere. Nu er der altid en masse »pyntegenstande«, såsom grankogler, barkstykker, små stykker rødder fra oliventræer eller vinranker, så ungerne har noget at få fat på, hvis de skulle falde om på ryggen.

For mange år siden døde nogle af ungerne mellem 3 og 6 måneders alderen af ukendte årsager. Nogle holdt bare op med at spise, andre var lige pludselig bare døde, og andre så ud, som om de var dehydrerede, idet skjoldet så »tørt« og indskrumpet ud. Andre begyndte at spise lige ud i luften, som om der var noget galt med balancenerven. Nogle af ungerne kunne man »fornemme«, at det ville gå galt med, andre var »bare« pludseligt afgået ved døden. Jeg prøvede at bade ungerne hver dag, lave om på kosten, bruge forskellige slags bundlag, forskellige lysstofrør, mindre varme, satte nogle af ungerne i pleje hos andre skildpadde holdere, men med det samme resultat.

Ca. 25% af dem døde, som regel mellem 3 og 6 måneders alderen. Jeg kontaktede forskellige dyrlæger for at høre, om de kunne fortælle mig om dødsårsagen ved en obduktion, men med så små skildpadder er det temmelig svært at stille en diagnose. Jeg må nok tage til takke med, at den stærkeste overlever (naturens junglelov nr. 1, naturlig selektion).

Men så fik jeg kontakt med den østriske skildpaddeopdrætter Harald Artner, som har beskæftiget sig med bredrandet landskildpadde  (T. marginata ), har også studeret skildpadder i naturen i adskillige år. Han har fundet ud af, at skildpaddeunger i naturen i grove træk opholder sig meget skjult (i skygge) og i fugtige områder i de første leveår. Artner har prøvet at efterligne de naturlige forhold for sine skildpaddeunger, bl.a. ved at ungernes bundlag er meget fugtigt, næsten vådt i nogle områder i terrarierne med det resultat, at ungerne udvikler et flot og glat skjold.

Også erfaringer gjort af skildpaddeopdrætteren Reimann bekræfter, at fugtige omgivelser er betydeligt vigtigere for et glat skjold end både vinterdvale og ernæring. Det hjælper imidlertid ikke at bade ungerne, men de må have mulighed for at grave sig helt ned i fugtigt materiale. Unger, som udelukkende fodres med planteføde og holdes for tørt, vokser ikke så regelmæssigt og med så ensartet et skjold som de unger, der holdes fugtige og delvis ernæres med animalske proteiner.

Det er dog min opfattelse at landskildpadder IKKE skal/må fodres med animalsk føde.

Den positive effekt at holde ungerne fugtigt regnes dog stadig som en hypotese og savner egentlig dokumentation.

Mens voksne dyr ser ud til at være temmelig modstandsdygtige over for lange tørkeperioder, gælder dette ikke for ungdyrene. Den positive effekt af at holde ungerne fugtigt regnes dog stadig som en hypotese og savner egentlig dokumentation, men jeg har rigtig god erfaring med dette.

Et af de små terrarier med bundlag af Humus, et skjul hvor der er meget fugtigt og en varmelampe (25W) og en flad mørk sten under.  Maden er hjemmedyrket salat og Agrobs Pre Alpin

Kønsbestemmelse af ungdyr.

En ikke så kendt metode til kønsbestemmelse er, at holde dyret på siden af skjoldet og holde halen under vandhanen med lunkent vand, (ikke for kraftig stråle) hvorefter hannen måske efter nogen tid vil lade sin penis komme frem. Denne mulighed kan også anvendes på voksende dyr.

Metoden virker ikke på landskildpaddeunger under 4-5 år.

Copyright © 2007-2024 | landskildpadde.dk

 All rights reserved